Kadın Doğum Hastalıkları
02 Nisan 2023

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastalıkları  (Jinekolojik Hastalıklar Nelerdir)


Kadın hastalıkları bölümü kadınların üreme organlarında meydana gelen hastalıklarla ve gebelik takibi ile ilgilenmektedir. Aynı zamanda rutin jinekolojik muayenelerden de sorumludur. 

Kadın hastalıkları ve doğum bölümünün alanına giren jinekolojik hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Gebelik: Dış gebelik, kısırlık, düşük yapma, erken doğum, idrar tutamama gibi sorunlar direkt olarak jinekoloji bölümünün alanına girmektedir. Ayrıca hamilelik süresi boyunca bebeğin ve annenin sağlığı yakından takip edilmelidir. Doğum sonrasında da annenin rutin kontrolleri devam eder. Kısırlık gibi durumlarda tüp bebek uygulamasını, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları yapmaktadır.
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Genital siğil ve uçukbel soğukluğuklamidyafrengitrikomonasAIDS ve Hepatit B cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır. Bu hastalıklar vücut sıvılarının (kan, genital akıntı, sperm vb.) birbirleriyle temas etmesi sonucunda bulaşır. Genellikle korunmadan cinsel ilişki yaşandığında kişinin partnerine bulaşır. Ancak ortak iğne kullanımıyla, kan nakliyle veya taşıyıcı anneden bebeğine de bulaşabilir. Her hastalığa özgü belirtiler olsa da genel olarak ağrılı idrar yapmavajinal akıntı, anal bölgede ya da genital bölgede kabarcıklar oluşması, ishal ve mide bulantısı ortak belirtiler arasındadır. Her hastalığı kuluçka süresi değiştiği için belirtilerin ortaya çıkma süreleri de değişiklik göstermektedir. Birçok hastalık medikal tedavi ile tamamen iyileşse de AIDS ve Hepatit B gibi hastalıkların kesin tedavileri bulunmamaktadır. Belirtilerin görmezden gelinmesi ve hastalığın ilerlemesi durumunda kısırlık, ölüm ya da cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca hastalık başka insanlara bulaşmaya devam ederek daha çok yayılım gösterebilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına muayene olmak gerekmektedir.
  • Enfeksiyonlar: Enfeksiyon hastalıkları kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Çoğunlukla medikal tedaviyle iyileşme sağlanabilir. En sık görülen enfeksiyon hastalıkları vajinal mantar ve idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bunlara ek olarak vulvitis (dış genital sistem organlarında enfeksiyon oluşması), vaginitis (vajinada meydana gelen enfeksiyon) ve pelvik enfeksiyonları (alt genital sistem organlarına bakteri ya da virüs bulaşması sonucunda enfeksiyonun yukarı genital sistem organlarına doğru yayılması durumu) da kadınlarda görülen enfeksiyonlar arasındadır. Birçok enfeksiyon cinsel ilişki sonrasında, hamilelik döneminde, doğum sırasında ya da diğer cerrahi girişimler sonucunda oluşur. Enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlamamak için kişisel hijyene dikkat etmek oldukça önemlidir. Enfeksiyonlar kolaylıkla ilerledikleri için ihmal edilmemeli ve kısa süre içerisinde tedavi edilmelilerdir.
  • Kanser: Üreme organlarında meydana gelen kanserler son dönemlerde daha çok görülmeye başlanmıştır. Bunda çevresel faktörlerin ve kötü beslenmenin etkisi büyüktür. Üreme organlarında bulunan kistler iyi ya da kötü huylu olabilmektedir. Bu tümörlerin türü ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi şansı da bir o kadar artar. En sık görülen üreme sistemi kanserleri arasında rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve vulva kanseri yer almaktadır. Cerrahi tedavinin yanında radyoterapi ve kemoterapi tedavisi de uygulanması gerekmektedir. Uzmanlar 40 yaşın üzerindeki kadınların şikayetleri olmasa bile düzenli olarak smear testi yaptırmalarını önermektedirler. Böylelikle kanser oluşumu erken evrede tespit edilir ve tedavi şansı artar.
  • Aile Planlaması: Aile planlaması genel olarak çiftlerin çocuk sahibi olmalarının engellenmesi gibi düşünülse de aslında ne zaman ve kaç çocuğa sahip olacaklarını önceden planlamalarıdır. Bu sayede anne ile bebek için güvenli ve sağlıklı bir gebelik dönemi oluşturulur. Aile planlaması yapılırken hamilelik öncesi dönemde, hamilelik sırasında ve doğum sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi alınarak daha bilinçli bir süreç yaşanmış olur.

Jinekologların önerisine göre iki doğum arasında en az 2 yıl aralık olmalıdır. Bunun sebebi çocukların gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi ve annenin hem psikolojik hem de fiziksel olarak hazırlanabilmesi için gereken sürenin sağlanmasıdır.

Aile planlaması için kullanılabilecek birçok yöntem vardır. Bunlardan bazıları geri dönüşsüz yöntemlerken, bazıları da geçici süreli yöntemlerdir. 


YenimahalleEAH location.jpg Kadın Doğum Polikliniği Hastanemiz  1. Katında hizmet vermektedir.